Vol vuur voor nieuwe kansen gaan

Anne Kalsbeek z’n vader molk eind jaren negentig, dertig koeien. Anne bekeek serieus z’n opties in Texas, maar keerde terug. Samen bouwden vader en zoon het bedrijf verder uit, binnen beperkte ruimte. Tot vorig jaar buurmans bedrijf te koop kwam.

Als de melktruck het erf van Anne Kalsbeek (41) in Terherne afrijdt, bekijkt de […]

Traditionele varkenshouderij is gekkenwerk

Jimmy Butler runt in het Britse Halesworth het grootste onafhankelijk outdoor varkensbedrijf van het land. Ruim 24.000 dieren lopen van geboorte tot slacht buiten.

Wie door het Engelse platteland reist, ziet volop zeugen en jonge biggen in de buitenlucht. Vijftig procent van de zeugen wordt inmiddels als ‘Real Free Range’ (‘Echt scharrel’) gehuisvest. Dat […]

Opstallers willen niet voor weidepremie opdraaien

Alle FrieslandCampina-leden leggen volgend jaar 0,35 euro per 100 kilo in om de weidepremieverhoging van 0,5 naar 1 euro per 100 kilo melk te financieren. Veel opstallers zijn hier verbolgen over.

De invoering van de weidepremie bij FrieslandCampina (RFC) gaf 3,5 jaar geleden veel opschudding. Te veel inmenging op het boerenerf, was een van de […]

Betaalde arbeid sleutel tot lage kosten

Iedere veehouder kan een kostprijs van 25 cent realiseren en veehouders zonder personeel worden arbeiders op hun eigen bedrijf. Dat stelt melkveehouder Auke Bootsma.

Grote moderne gebouwen en een up-to-date mechanisatiepark. Het karakteriseert Bootsma’s bedrijf nabij het Friese Tzum. Niet direct het type bedrijf dat je bij een kostprijsboer verwacht. Of toch wel?

,,Dat […]

Voorschotmelkprijs eerste half jaar 2014 bijna net zo hoog als eindmelkprijs 2013

De Nederlandse zuivelfabrieken betaalden in het eerste half jaar van 2014 een voorschotmelkprijs van gemiddeld € 42,18. Dat is bijna net zo hoog als de eindmelkprijs inclusief ledenreservering van 2013, zo blijkt uit een nationale melkprijsvergelijking.

De melkprijsvergelijking van zeven Nederlandse melkfabrieken, die Veeteelt vanaf deze maand elk half jaar gaat presenteren, is uniek. Het […]

We drijven af van grondgebondenheid

LTO gelooft heilig dat haar ingezette koers voor een nieuw mestbeleid de koerechten buiten de deur houdt. Twee geroutineerde opiniemakers, de leden-melkveehouders Harm Holman en Jan Cees Vogelaar, zijn kritisch. Sceptisch ook. Nieuwe Oogst zette een van hen, Holman, aan tafel met voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij. Een debat over mest.

Romijn: Het nieuwe […]

Columns Jelle Feenstra

Voorjaar 2015. De wereld verandert, misschien wel meer dan ooit. Nog een week en de melkquotering staat in het museum. Oude zekerheden en structuren verdwijnen, nieuwe initiatieven dienen zich aan.

De tweede editie van Melk van het Noorden, zelf een voorbeeld van zo’n nieuw initiatief in de sector, staat er bol van. Robots beginnen het […]

Actie wurgcontract melkrobot

Melkrobotboeren worstelen met wurgcontracten voor onderhoud en hoge kosten voor vervangende merkonderdelen. LTO onderneemt actie.

De klachten variëren van gedwongen winkelnering en hoge kosten voor vervangende onderdelen tot boterzachte garantiebepalingen en discussies met dealer of fabrikant over de dekking van het contract. Het stoort melkveehouders vooral dat contracten hen dwingen alle onderdelen bij de regiodealer […]

Interview Sharon Dijksma

Koeien horen om verschillende redenen gewoon in de wei, vindt Sharon Dijksma. Een wettelijke weidegangverplichting gaat haar echter te ver. ‘Initiatieven die in de sector en in de keten worden gedragen, werken veel beter. Een goed voorbeeld daarvan is de premie voor weidemelk’, stelt de staatssecretaris van het ministerie van Economische Zaken.

De Tweede Kamer […]